Papierwerk regelen voordat je naar Nederland gaat

Het is saai, bureaucratisch, maar hard nodig: het papierwerk waar Nederland beroemd om is. Voordat je naar Nederland gaat, moet je veel regelen zoals vergunningen, verzekeringen en huisvesting. Gelukkig zijn de projectcoördinatoren van EDE al tijdens je opleiding druk bezig om alles voor te bereiden. Je moet het zelf regelen, maar wij helpen je.

Dit moet je regelen:

  • In Nederland moeten alle zorgverleners zich registreren in het BIG-register. Een BIG-registratie geeft duidelijkheid over de bevoegdheid van een zorgverlener. Zonder deze registratie kun je niet werken. Reken voor deze aanvraag op een wachttijd van gemiddeld drie maanden. EDE begeleidt zowel vanuit het hotel als vanuit Nederland je registratie en houdt je op de hoogte van de ontwikkelingen.
  • In Nederland heeft iedereen die gaat werken een sociaal-fiscaal nummer ofwel een sofinummer nodig. We maken een afspraak voor je zodra je in Nederland bent, zodat je na je stage meteen je arbeidsovereenkomst kunt tekenen. Op het moment dat je bij een gemeente staat ingeschreven wordt dit nummer je burgerservicenummer genoemd.
  • In Nederland is het verplicht een zorgverzekering af te sluiten. Je betaalt een vast bedrag per maand voor een basisverzekering en kunt kiezen voor verschillende uitbreidingen. In Seefeld bereiden we je voor op de mogelijkheden zodat het straks in Nederland ‘appeltje eitje' is.
  • We bereiden je voor op de huizenmarkt in Nederland. We laten je zien welke sites en makelaars je kunt inschakelen om een huurwoning voor je te vinden. Want zodra je je stage hebt gedaan en je arbeidscontract is getekend, moet je zo snel mogelijk een leuk huisje vinden natuurlijk.
  • In Nederland moet je een bewijs hebben dat je beschermd bent tegen Hepatits B. Dit is een gevaarlijke infectieziekte, vooral in jouw beroepsgroep zorg. Als het goed is, ben je hier tijdens je opleiding voor getest en ingeënt. Onderdeel van de cursus is een bloedonderzoek waarmee je bij aankomst in Nederland een bewijs van een succesvolle titerbepaling kunt laten zien.